5. helmikuuta 2012

Oi torttu Johan Ludvigin,


sun mausta  kovin ma nautin,
sun vuokses uunin lämmitin
ja konjakilla viimeistelin maunkin.


Untitled by idouuTosiaan, sylinterin muotoisten torttumuottien puutteessa testasimme, voiko niitä tehdä kahvikuppeihin. Jostain syystä olin epäilin lopputulosta: Sitten tajusin, että nuohan ovat käytännössä sama asia kun ne leivosmuotit! Arabian kahvikupit ovat kooltaankin juuri sopivia. Eli kahvikupit toimivat hyvin torttumuotteina huolellisesti voideltuna ja korppujauhotettuna, suosittelen!
Eilen tehtiin tortut tällaisen reseptin mukaan:


Runebergin tortut (ilman karvasmantelia - se vain puistattaa)
180 g huoneenlämpöistä (!) voita
2 dl sokeria
2 huoneenlämpöistä (!) kananmunaa
2 dl manteleita/mantelijauhetta
10 piparkakkua (tälla kertaa kaapista löytyi 6 pientä vanhaa joulupiparia ja 8 kaurakeksiä)
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
kostutus:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
2-3 rkl punssia
kuorrutus:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua
muottien voiteluun voita ja korppujauhoja
1. Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Jauha mantelit ja piparit. Sekoita joukkoon korppujauho, vehnäjauho ja leivinjauhe.
2. Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa kevyesti. Jos vaahto on liian kovaa, taikina muuttuu helposti höttöiseksi ja kuohuu liikaa (katso kuva alla). Lisää kuivat aineet vaahtoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi.
3. Voitele muotit ja aseta ne valmiiksi uunipellille. Nostele taikina muotteihin niin, että kohoamiselle jää noin yksi kolmasosa tilaa. Tasoita. Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia.
4. Kun tortut ovat jäähtyneet noin 10 minuuttia, nosta muotit niiden ympäriltä ja anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään, jotta kostutus leviää tasaisesti koko torttuun.
5. Valmista kostutus. Kiehauta vesi niin, että sokeri sulaa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää punssi. Valuta lientä reilusti torttujen päälle (jossain ohjeissa sanottiin, että 2 rkl/torttu on sopiva, minä sanon, että not enough! Runebergin torttujen kuuluu olla mehevän kosteita okein kunnolla, muuten tuhti taikina tuntuu helposti liian raskaalta.)
6. Sekoita kuorrutus. Nostele torttujen päälle lusikallinen hilloa ja koristele sen ympärystä runsaalla kuorrutuksella (katso toinen kuva alla).
Taisin vatkata voita ja sokeria liikaa, vaikka yritin olla varovainen. Niitä tulee kuitenkin "vaahdottaa" niin vähän kuin mahdollista, jotta taikinasta ei tulisi liian ilmavaa niin, että ne kohoavat ja muuttuvat epätasaiseksi kuten kuvassa. Ensi kerralla koitan ottaa iisimmin sen sähkövatkaimen kanssa! Ja kyllä meidänkin torttuista saatiin sitten ihan säädyllisiä, kun kaiversin pinnalle pienen kolon, johon vadelmasilmä oli helppo laittaa. Jos olisi halunnut tuloksesta oikeen vimpanpääl, olisin pinnan voinut tasoittaa veitselläkin. 


Untitled by idouu
Tosiaan tuosta kuorrutuksesta. Minulla taitaa olla joku fiksaatio valuviin kuorrutuksiin. Että hiiteen vaan kaikki hienostuneet rinkulat täydellisten vadelmasilmien ympärillä. Vähän elämän jälkeä leivoksissakin, niin sen kuuluu mennä!
Eilisten maistiaisten perusteella hyviä tuli. Vaalikahveja odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti